In Memoriam – Marjan Groot

Standaard

Deze week werden we opgeschrikt door het verschrikkelijke bericht dat op 3 juni 2019 onze geliefde collega Marjan Groot onverwacht is overleden.

Sinds Marjan in 2011 gastredacteur was voor het Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis over het thema ‘Design & Gender kwam ze onze redactie versterken. We hebben haar leren kennen als een van de meest creatieve en productieve redacteuren, altijd vol ideeën, altijd een ander perspectief, steeds begaan met vorm en inhoud. Al gauw werd Marjan het gezicht van het Jaarboek. In bijna elk nummer staat minstens één bijdrage van haar, meestal gericht op haar expertise: visuele analyse. Ze behandelde in haar artikelen uiteenlopende onderwerpen zoals de visualisaties van genen, beeldmateriaal van vrouwen in oorlogstijd en campagneposters. Marjan vond altijd wel weer een onverwachte bron of invalshoek om het thema van het lopende nummer ook visueel te bevragen. Marjan was een opvallende verschijning, een harde werker die haar mening niet onder stoelen of banken stak. Recht door zee en tegelijkertijd een kritische en creatieve geest met gevoel voor humor. Volgend jaar bestaat het Jaarboek 40 jaar, en voor dat speciale nummer bedacht Marjan het thema Gender & Feesten., Ze bruiste van de ideeën over hoe dat nummer eruit zou moeten zien, maar de oproep aan auteurs is helaas het laatste wat ze voor het Jaarboek heeft kunnen doen.

We kunnen dit grote verlies nauwelijks bevatten en onze gedachtes gaan vanzelfsprekend uit naar haar partner, vrienden, familie, studenten en (oud-)collega’s, voor wie het verlies enorm zal zijn. Vaarwel Marjan, dank voor de geweldige en gewaardeerde samenwerking en voor de unieke wijze waarop je ons Jaarboek hebt verrijkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s