Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis 32: Gender & Performance

Standaard

GENDER & PERFORMANCE

Voor het eerst verkent het Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis het thema Gender & Performance. Kati Röttger, hoogleraar Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, werd als gastredacteur uitgenodigd om deze uitgave samen te stellen. De bijdragen aan dit boek geven blijk van de huidige status van het lichaam als precaire ‘arena’ voor grensoverschrijdingen en onderhandelingen rond gender in de kunsten en in het alledaagse leven. Is er een toekomst voor feminisme? Wat zijn post-feministische strategieën in de kunsten? Deze en andere actuele vragen komen aan bod in artikelen gewijd aan de performatieve kracht van de online private novel annex radiohoorspel Neid van de controversiële feministische schrijfster Elfride Jelinek; de strijd voor emancipatie van de guerrillavrouwen aan de zijde van ‘subcomandante Marcos’ in het Mexicaanse Chiapas; journalistieke zelf(re)presentatie van de modejournaliste Aynouk Tan in een fotodialoog met haute couture als rekwisiet; de herformulering van de mythologische figuur Antigone in de onderzoekende workshops van het artistieke duo deufert&pliscke; de provocatieve en obscene performances van Ann Liv Young, en de schoonheidsidealen van Baklas (‘verwijfde’ homoseksuele mannen) op de Filipijnen.

Gender & Performance brengt haar lezers in Duitsland, Mexico, de Filipijnen, Nederland en Oostenrijk, en neemt hen mee naar SlutWalks in Delhi en Toronto. In het kader van internationalisering zijn voor het eerst ook bijdragen van buitenlandse auteurs in het Engels opgenomen.

Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis 32 is samengesteld onder redactie van Kati Röttger (gastredacteur), Eveline Buchheim, Marjan Groot, Ellis Jonker, Andrea Müller-Schirmer, Mieke de Vos, Evelien Walhout en Hennie van der Zande.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s